Få hjælp til at kvitte dit medicinmisbrug

19 november 2019 Astrid Pedersen
Få hjælp til at kvitte dit medicinmisbrug

Et misbrug er ikke nødvendigvis udmøntet i alkoholisme eller narkomani i den klassiske forstand. Der ses i disse år en foruroligende tendens inden for overforbrug af diverse lægemidler – såkaldt pillenarkomani eller medicinmisbrug.

Hvad er et medicinmisbrug?

Et medicinmisbrug er et forbrug af receptpligtig medicin, som er fortsat ud over den periode, i hvilken medicinen egentlig var nødvendig. Det kan for eksempel dreje sig om smertestillende medicin, som bruges rekreativt.

I dagens Danmark er der netop fremkommet flere rapporter, som viser, at de stærkt vanedannende opioider er begyndt at udgøre et stigende problem i misbrugsverdenen. I USA har opioider så som Tramadol, Fentanyl og Oxycontin været i sundheds myndighedernes – og mediernes – søgelys i mange år, idet man mener, at deres afhængigheds skabende egenskaber er med til at øge selvmordsraten blandt de patienter, som oprindeligt har fået medicinen udskrevet mod banale smerter.

Opioider er særligt farlige, idet de – foruden de smerte lindrende egenskaber – også har euforiserende egenskaber, og dermed giver en særdeles behagelig rus. Ud over det, at man hurtigt kan gå hen og blive afhængig af denne rus, vil et fravær af den læge ordinerede medicin kunne medføre slemme abstinenser. Der kan optræde delirium og vær depression samt fysiske symptomer, som ikke er ulig de, en heroin afhængig narkoman oplever, når han eller hun tager en ”kold tyrker”.

Hvordan slipper man ud af et medicinmisbrug?

Er du først blevet fanget i et misbrug af læge ordineret medicin, bør du således ikke prøve at kvitte pillerne fra den ene dag til den anden. Dette kan, som nævnt oven for, få fatale konsekvenser.

I stedet bør du kontakte et professionelt misbrugscenter som for eksempel Behandlingscenter Søby Park, som har mange års erfaring inden for – og stor succes – med behandling af medicinmisbrug. Du kan få mere information på behandlingscentersoebypark.dk

Flere Nyheder